På vilken hand ska klockan sitta? - Chronoexpert

Den rätta klockan kan verkligen förvandla en utstyrsel. Dagens armbandsur har utvecklats från gamla fickur till att bli ett stilfullt tillbehör som inte bara visar vad klockan är, utan som också matchar de rådande trenderna.

Allt eftersom att armbandsur utvecklats till att bli mer av en modeattiralj så har det blivit svårare att veta på vilken handled man ska sätta klockan på. Det kan variera beroende på om du är man eller kvinna, högerhänt eller vänsterhänt och vilken sorts klocka du använder, men generellt så är svaret att den ska sitta på den handled du tycker är mest bekväm.

Om din klocka är en sådan du har på dig varje dag och du är osäker på vilken hand du ska ha den på, tänk då på vilka skador som kan uppstå till följd av dina dagliga aktiviteter. Om du har en aktiv livsstil bör du överväga att ha din klocka på handen som inte är din dominanta hand. Om du använder din ickedominanta hand kommer din klocka utsättas för färre rörelser, vilket också minskar risken för skador.

Du bör också ta hänsyn till vilken sorts klocka du använder. Om du använder en klocka som behöver skruvas upp för hand så kan detta påverka vilken handled du bör ha dem på. Vanligtvis använder man sin dominanta hand för att vrida upp klockan, så att ha den på din ickedominanta handled är den enklaste lösningen.

Att ha klockan på din ickedominanta hand kan också ge ökad bekvämlighet eftersom den inte kommer komma i vägen för dina rörelser, samt att det blir lättare att kolla vad klockan är när du gör något med din dominanta hand.

På vilken arm bör kvinnor ha sin klocka?

Kvinnor kan ha i åtanke vilken hand de brukar bära sina smycken på. Tunga armband och armringar kan repa din klocka, så det kan vara en idé att ha klockan på den andra handen. Å andra sidan kan mer modeorienterade klockor vara designade för att passa med andra smycken, så om du vill så kan du täcka din andra handled med andra tillbehör för ett mer stilrent intryck.

Eftersom runt 95 procent av alla människor är högerhänta så är deras vänsterhand den ickedominanta. De flesta klockorna har tagits fram med detta i åtanke. Detta betyder att det är lättare för högerhänta människor att se klockan när den sitter på deras vänstra handled. Siffrorna och detaljerna på urtavlan syns bättre från ett högerhänt perspektiv, och de flesta styrfunktionerna mer lättanvända för högerhänta användare.

Vänsterhänta klockor

Det finns vissa modeller som specifikt tagits fram för att vänsterhänta människor ska kunna ha dem på höger handled. Tudor visade nyligen upp sin vänsterhänta version av dykaruret Pelagos. Denna modell har kronan på motsatt sida av klockan, vilket gör den lättare att skruva upp och hantera för vänsterhänta personer. Det finns andra lyxklockmärken som släppt vänsterhänta modeller, såsom Citizen, Hamilton och TAG Heuer.

tudor-pelagos-lhd-left-handed-numbered-edition-watch-10

Comments are closed.