Hur man mäter handleden för att se vilken klocka som passar - Chronoexpert

En av de viktigaste aspekterna när man köper en lyxklocka är att den passar. Om klockan är för stor kan den ramla av och skadas. Om den för liten blir den väldigt obekväm att ha på sig.

Vi har tagit fram en storslagen guide för hur du korrekt mäter din handled, så nu slipper du oroa dig över att välja en klocka med fel mått.

wrist size

Hur man mäter handleden utan ett måttband

Om du bara har ett stelt måttband eller linjal så finns det andra sätt att gör en exakt mätning. När du mäter din handled kan du använda något formbart och flexibelt, såsom ett skosnöre eller snodd.

Markera överlappningspunkten på din linjal eller stela måttband. Lägg mätinstrumentet på en platt yta, såsom ett bord eller annan liknande möbel. Se till att mätinstrumentet ligger helt platt och att det är ordentligt spänt. Mät mätinstrumentet med det faktiska måttbandet för att få en exakt mätning.

Mät din handled

Använd ett måttband för att mäta din handleds omkrets. Se till att måttbandet sitter åt ordentligt runt din handled. Lägg till 60mm på måttet för att ge lite extra utrymme för att ganarantera att klockan sitter bekvämt.

Att mäta för en skräddarsydd passform:

Mät förbi din handlov om du vill vill ha en åtsittande passform.  Mät din handled med måttbandet strax under botten av din handflata om du vill ha än något lösare passform.

Gör den faktiska mätningen bandet möter sig själv. Detta är det bekvämaste måttet för din handled.

Mätning för en välsittande klocka

Lägg in en klocklinjal i klockan när den är stängd. Dra måttbandet över bandets insida tills det sitter åt ordentligt. Börja mäta vid måttbandets början, inte där siffrorna börjar markeras ut. Skriv ner linjalens längd där den korsar sig själv.
Ingen extralängd behöver läggas till på mätningen.

Välj det rätta bandet för din handledsstorlek

Kom ihåg att när du väljer ett armbandsur ska du välja ett som passar din handledsstorlek. Ofta har folk med tunnare handleder ett handledsmått på 17 cm eller mindre. Folk folk med grövre handleder gäller ett handledsmått på 18,4 cm eller mer.

För personer med tunnare handleder passar tunna till mellanbreda band. De tunna banden är runt 6-8mm och de mellanbreda är i snitt 8-12mm. För de med tjockare handleder borde band på runt 8-12mm passa utmärkt, eller så kan du satsa på ett ännu bredare band på ungefär 14-18mm.

Det kan vara bra att känna till snittmåtten på klockbanden

Genomsnittslängden för kvinnor är mellan 165-180cm.
Genomsnittslängden för män är mellan 184-197cm.

Välj det rätt urtavla för din handledsstorlek

wrist size

Vad gäller urtavlor bör en person med en tunnare handled välja en urtavla med en omkrets på 38mm till 46mm. För grövre handleder bör man satsa på en urtavla med en omkrets på 46mm till 50mm om så möjligt.

Detta kan hjälpa dig hitta den rätta passformen beroende på hur tunn eller grov din handled är. Om du väljer en liten klocka till en stor handled kan handledens storlek överrumpla klockan.

Detsamma gäller en större klocka på en smalare handled. Där kan klockan överrumpla handleden. Om du väljer en liten-till-mellanstor klocka för en mindre handled eller en mellanstor-till-stor klocka på en större handled så kommer detta balansera ut din stil.
En balanserad stil gör att du inte blir över- eller underväldigad av storleksförhållandet mellan klockan och handleden.

Att välja din klockstil

När du hittat de rätta måtten finns det bara en sak kvar att avgöra: vilken stil din klocka ska ha. Om du ska lägga mycket pengar på en klocka är det bäst att se till att det är en som du kan ha i så många situationer som möjligt.

Så det du bör fråga dig själv är var du kommer ha dig den oftast. På ett kontor på Stockholmsbörsen eller ute i näringslivet? I hemmet som du jobbar ifrån? När du skjutsar barnen till idrottsträningarna? I mataffären? På dejt?  Vår guide till att välja en klocka för alla tillfällen kan också hjälpa!

Detta kan hjälpa dig avgöra om du vill ha något mer vardagligt eller något finare eller sportigare. Om du väljer en klocka som du tror passar din livsstil och de situationer du oftast befinner dig i så kommer du också att få ut så mycket mer av den.


Vi vill gärna veta vad du tycker i kommentarerna här nedan. Har du någon speciell teknik eller tips för hur du hittar rätt handledsmått?

Comments are closed.